درباره ما
ادعای ما تجربه بیش از 2 قرن در زمینه تولید باروت و در نتیجه آن محصولات آتشبازی است، در ادامه صحت این ادعا را مورد بررسی قرار میدهیم:
همانگونه که میدانید در گذشته اشخاص بر اساس حرفه و شغل آنها نامگذاری میشدند، جالب است بدانید موسسین این شرکت پیش از زمان رضا شاه و قانون گرفتن شناسنامه، به "باروتکوب" که شغل اجدادیشان است ملقب بودند. و پس از این قانون نامخانوادگی آنها به "بهشتنژاد" تغییر یافت. اما همچنان نامخانوادگی "بهشتنژاد" نیز برای مراجع، سازمانها، ارگانها و تمامی اشخاص حقوقی و حقیقی که با مواد ناریه ارتباط نزدیک دارند نامی نامآشنا و معتبر است.
در اواخر سال 1006 هجری قمری و در زمان شاه عباس صفوی، الله وردی خان که فرمانده قوای سلطنتی بود، به سمت فرماندهی ارتش و تهیه سلاح گرم منصوب شد و کارخانههای اسلحهسازی را در اصفهان بنیان نهاد. استفاده از سلاح گرم در ایران در این دوران متداول شد و به دلیل وابستگی سلاحهای اولیه به باروت، کارگاههای باروتسازی یا اصطلاحاً باروتکوبی نیز به موازات صنعت ساخت اسلحه در کشور ایجاد و توسعه یافت.
کارگاههای ساخت باروت در زمان صفویه شورهپزخانه نام داشت و سپس در زمان قاجار، با رونق اسلحهسازی و تشکیلات جدید به قورخانه تغییر نام یافت. قورخانه مبارکه اصفهان نخستین و قدیمیترین قورخانه (شورهپزخانه) کشور است. از آنجا که مرکز حکومت صفویه در اصفهان قرار داشت اولین کارگاههای ساخت سلاح، در این شهر ایجاد شد و ساخت باروت در اصفهان تاریخ مشابه و گره خورده با توپ و اسلحه دارد.
همزمان با پیدایش باروت، استفاده از آن در جشنها و مراسم ملی و مذهبی نیز به عنوان وسیله آتشبازی در فرمها و انواع خاص و خلاقانه در کنار سایر استفادهها مرسوم شد. در کتاب تاریخی "ده نفر قزلباش" نوشته حسین مسرور که اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران را در عصر صفوی به تصویر میکشد میخوانیم: "پادشاه جشندوست ایران، آن شب فرمان داد آتشبازی کاملی در میدان هزارجریب برپا دارند". و در جایی دیگر از این کتاب میخوانیم : "دفعتاً فضای هزارجریب مانند روز روشن گردید و غرش تیرهای غران که کارگران قورخانه ساخته بودند شهر را پر ولوله ساخت". همچنین تصاویری از استفاده از وسایل آتشبازی در دیدار و ملاقاتهای رسمی شاه طهماسب صفوی در نقاشیهای چهل ستون اصفهان وجود دارد که اسنادی تاریخی از وجود دانش آتشبازی در بین ایرانیان از زمان حکومت صفویان است؛ و اصفهان عمدهترین مرکز باروتکوبی و تولید محصولات آتشبازی به حساب میآمد. در کتاب نامبرده نیز به این نکته اشاره شده است: "باروتهای ساخت ایران که غالباً از اصفهان فراهم میشد ... ".
هنر ساخت سلاح و باروت در ایران به حدی گسترش یافت که در سال 1217 خورشیدی هیئتی از سوی فرهنگستان ملی فرانسه ماموریت یافت، تحقیقاتی در زمینه قورخانهها و هنر باروتسازی در ایران که به صورت کاملاً حرفهای و تخصصی بود، انجام دهد.
در کتاب سازمان اداری حکومت صفوی آمده است: برای قورخانه و سرپرست آن پایههای گوناگونی مانند قورچیباشی در نظر گرفته میشد. که این مقام پس از وزیر اعظم و در واقع به منزله وزیر جنگ به شمار میآمد و لقب او امیرالامرا بوده است. این منصب تا زمان قاجار وجود داشت و در این دوره مسئولیت ساماندهی واحدهای تولید اسلحه و باروت با قورچیباشی بود. منصبی که بعدها در دوره پهلوی به وزارت جنگ تغییر نام یافت.
ناصر نجمی در کتاب "ایران قدیم و طهران قدیم" در مورد سازمان نظامی دوره قاجاری چنین مینویسد: "اگرچه قورخانه عمل رسمیاش ساختن اسلحه و مهمات و ساز و برگ جنگی بود، اما کمتر اثری از آنها به چشم میخورد و تنها فعالیتش تولید وسایل آتشبازی بود که جهت نمایش شبهای عید و جشنهای ملی و مذهبی و امثال آن بکار میآمد".
مطابق با تاریخچه خانوادگی خاندان بهشتنژاد در زمان شاه طهماسب صفوی فردی به نام سیدخان سلطان رئیس قورخانه بود. سید خان سلطان نیای بزرگ خاندان باروتکوب است که نسل به نسل کار تولید باروت یا اصطلاحاً باروتکوبی را در اصفهان ادامه دادند. سنگ نوشته قبر مرحوم سیدرضا بهشتنژاد (جد موسسان این شرکت) با عبارت ((مرحوم سیدرضا فرزند سیدصادق فرزند سیدابراهیم باروتکوب)) نگاشته شده که نشاندهنده ادامه حرفه خانوادگی باروتسازی پس از سیدخان سلطان در خانواده بهشتنژاد میباشد.
اولین مجوز ساخت باروت در سال 1320 توسط نهاد استانی متولی صدور مجوز (رکن 2 ارتش و وزارت جنگ) به نام سید حسن بهشتنژاد صادر گردید. کارخانه تولید باروت با 25 نفر در روستای هفتان تاسیس گردید و تا سال 1335 در این مکان قرار داشت، سپس در دهه 40 به محل جدید در خان اصفهان (روستای لیم جیر) منتقل و نام کارخانه باروتکوبی سید حسن بهشتنژاد بر آن نهاده شد. در سال 1357 به جاده نجف آباد انتقال یافت و توسعه پیدا نمود.
در سال 1370 در راستای راهبردهای توسعه شرکت، مجتمع تولیدی در منطقه علویجه راهاندازی و کارخانجات تولید باروت، نیترات و پیروتکنیک (آتشبازی) در سایتهای مجزا تحت عنوان پر افتخار مجتمع صنایع شیمیایی نارگستر به مدیریت دکتر سیدجلال بهشتنژاد طراحی و ایجاد شد، و هم اکنون برای 560 نفر به صورت مستقیم و 1250 نفر به طور غیرمستقیم اشتغال ایجاد نموده است.
شرکت نارگستر علاوه بر اجرای مراسم آتشبازی(نورافشانی) در اعیاد ملی و مذهبی مانند نوروز، چهارشنبهسوری، نیمه شعبان و غیره، کارنامه درخشانی در زمینه کمک به رزمندگان در دوران جنگ ایران و عراق به جای گذاشته است. در این مقطع با توجه به محدودیتهای موجود در خطوط تولید محصولات نظامی در آن زمان، با تولید باروت مورد نیاز بخشهای معدنی کشور و تامین برخی اقلام منفجره ابداعی مورد استفاده در عملیات کمین، تخریب پلها و جادهها و فریب دشمن با استفاده از موشکهای آتشبازی به پشتیبانی از بخشهای عمرانی و نیروهای نظامی کشور همت گماشت.
به منظور توسعه تولید و پاسخگویی به بازار رو به رشد و رویکرد صادراتی، با تکیه بر تجربه چندین ساله در تولید این اقلام و بکارگیری فناوری و دانش منطبق بر آخرین استانداردهای جهانی، سایت جدید تولید وسایل آتشبازی و باروت در شهر میمه استان اصفهان با نام مجتمع صنایع شیمیایی آوانار پارسیان در سال 1397 با مدیریت مهندسین دامون بهشتنژاد و عسل بهشتنژاد تاسیس گردید.
منابع:
کتاب ایران عصر صفوی نوشته راجر سیوری
کتاب ایران و جهان نوشته عبدالحسین نوایی
کتاب سازمان اداری حکومت صفوی نوشته ولادیمیر مینورسکی-مسعود رجب نیا
کتاب ده نفر قزلباش نوشته حسین مسرور
کتاب نام مکانهای جغرافیایی در بستر زمان نوشته مهرالزمان نوبان
کتاب ایران قدیم و طهران قدیم نوشته ناصر نجمی
مجتمع صنایع شیمیایی آوانار پارسیان با پشتوانه بیش از 2 قرن تجربه و تخصص در صنعت تولید محصولات آتشبازي و
باروت، و بهرهگیري از مهندسان و متخصصان مجهز به علم روز دنیا در سال 1397 به صورت شرکت سهامی خاص در استان
اصفهان تاسیس گردید، و اولین محصول خود را در سال 1401 عرضه نمود؛ و در حال حاضر به کشورهاي عراق و عمان صادرات
در ISO آلمان، 9001:2015 TUV ، اتحادیه اروپا CE دارد. هم اکنون با دارا بودن استانداردهاي بینالمللی شامل : گواهینامه
در زمینه محیط زیست، و با افتخار ISO در زمینه بهداشت و ایمنی، 14001:2015 ISO زمینه کیفیت، 45001:2018
ISO/IEC دارنده اولین گواهی تایید صلاحیت آزمایشگاه بر اساس استاندارد 17025 و دارنده اولین نشان استاندارد
دفاعی ایران براي محصولات نورافشانی بر اساس استاندارد 7712:2017 ، و بالغ بر 52 نوع محصول آت شبازي از جمله انواع
فرفره، فواره، کهکشان، چلچله، فشفشه، ترقه، مشعل، پروانه، چرخنده، راکت، فلشر، انواع دود رنگی و انواع باروت شامل شکاري و
معدن را تولید و عرضه مینماید. علاوه بر این، با تکیه بر تجربه و تخصص خود، توانایی تولید هرگونه محصول پیروتکنیکی
سفارشی را دارد.
شرکت با 10 نفر فعالیت خود را آغاز نمود و در حال حاضر 115 نیرو به طور مستقیم در سایتهاي لول هسازي، پیروتکنیک
(آتشبازي) و باروتسازي مشغول به کار هستند. علاوه بر این، مراحل بیخطر تولید مانند پیچیدن لوله مشع لها و غیره به صورت
کار در منزل به خانوادههاي ساکن در روستاهاي مجاور کارخانه سپرده شده است و با احتساب نیروهاي شاغل در مراکز فروش شرکت،
به طور تقریبی 250 فرصت شغلی غیرمستقیم ایجاد نموده است. همچنین با برونسپاري فعالیتهایی مانند چاپ، بستهبندي،
کارتنسازي و غیره باعث رونق حدود 10 صنعت جانبی شده است. در همین راستا شرکت مفتخر به دریافت لوح تقدیر به عنوان
کارآفرین نمونه سال گشته است.
در نهایت لازم است با افتخار اعلام کنیم این شرکت سهم بسزایی در کاهش خطرات ناشی از استفاده از وسایل آتشبازي
دستساز، تقلبی، ناامن و قاچاق در مراسمی همچون چهارشنبه آخر سال در کشور ایفا کرده است.
معرفی شرکت